Waarom is mijn opbrengstgrafiek afgetopt (“clipping”)? 

Clipping ontstaat wanneer de zonnepanelen meer energie kunnen leveren dan de omvormer kan omzetten. Waarom dit geen reden tot zorg is, leggen we hier uit.

Het is belangrijk de omvormer te kiezen die het best past bij de zonnepanelen en hun ligging. Met andere woorden: je wil zo min mogelijk betalen voor elke kWh die je installatie aan energie opwekt. Dit komt er vrijwel altijd op neer dat het maximale vermogen van de omvormer lager is dan het maximale vermogen van de zonnepanelen (overdimensionering). De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat omvormers met een hoger vermogen (ook wel zwaardere omvormer genoemd):

1) duurder zijn in aanschaf (tot 50% duurder voor micro-omvormers)
2) meer daglicht nodig hebben om te functioneren en 
3) soms niet op de huidige aansluiting passen. 

Daarentegen zal op sommige momenten de onder gedimensioneerde omvormer niet alle zonne-energie om kunnen zetten. Dit zie je terug als een afgetopte opbrengstgrafiek (blauwe staafjes in de afbeelding) en komt vooral voor op koude zonnige dagen in het voor- en najaar en in de zomer. Het verlies hiervan wordt grotendeels te niet gedaan doordat de omvormer élke dag na zonsopkomst eerder opstart en tot zonsondergang langer doorwerkt dan een zwaardere omvormer (schematisch weergegeven door de paarse curve in de afbeelding). De rest van het verlies door clipping valt in het niet bij het prijsverschil tussen de omvormers.