Hoe zorgt een omvormer voor maximale opbrengst? 

De MPPT(Maximum Power Point Tracking) –functie van de omvormer meet voortdurend de stroom en spanning van het zonnepaneel en past deze aan om ervoor te zorgen dat het paneel zijn maximale vermogen levert. Deze waarden veranderen afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt.

Stel je voor dat het zonnepaneel op een bepaald moment 25 volt en 5 ampère produceert, wat overeenkomt met een vermogen van 125 watt (25 x 5). Als de MPPT-functie detecteert dat het vermogen toeneemt als de spanning wordt verhoogd, past het de spanning aan om het maximale vermogen te bereiken. Bijvoorbeeld, als het zonnepaneel bij 30 volt en 4,2 ampère een vermogen van 126 (30 x 4,2) watt levert, zal de MPPT-functie de spanning aanpassen om het vermogen te maximaliseren.

Met andere woorden, de MPPT-technologie zorgt ervoor dat het zonnepaneel altijd werkt op het punt waar het de meeste energie levert. Dit is belangrijk omdat het de efficiëntie van het zonnestroomsysteem verhoogt en ervoor zorgt dat je meer energie kunt opwekken met dezelfde hoeveelheid zonlicht.