Hoe onderhoud ik mijn installatie? 

 

  1. Monitor regelmatig (minimaal 1x per maand) de opbrengst van uw systeem. Als de productie is weggevallen of in een maand meer dan 10% afwijkt van dezelfde maand in een voorgaand jaar, neem dan contact met ons op. 
  2. De aardlekbeveiliging van de PV-installatie in de aardlekautomaat in uw meterkas dient 1x per maand getest te worden door de testknop in te drukken. De automaat dient dan uit te schakelen. Na een succesvolle test kunt u de schakelaar van de aardlekautomaat weer inschakelen. Voert u deze test bij voorkeur uit als de installatie niet actief is, bijvoorbeeld ’s avonds. 
  3. Het wordt geadviseerd 1x per jaar in de maanden maart of april de panelen te inspecteren en zo nodig te reinigen. Als er duidelijk een vuile sluimer aanwezig is op de zonnecellen wordt aanbevolen deze te reinigen met een zacht spons en lauw water (geen zeep gebruiken omdat het de vuilafstotende laag kan aantasten). Bij panelen onder een flauwe hoek en/of in de buurt van bomen zal reiniging eerder nodig zijn. 
  4. Het wordt geadviseerd 1x per 3 tot 5 jaar een inspectie uit te laten voeren door een InstallQ gecertificeerde instantie. Aandachtspunten daarbij zijn: 
  • De prestatie van het PV-systeem ten opzichte van de fabrieksgarantie. 
  • Integriteit van de bekabeling: visuele inspectie en metingen. 
  • Infrarood opname van de panelen om hot-spots te identificeren die op een defect paneel duiden. 
  • Weerstand van de vereffening controleren of deze voldoende laag is. 
  • Bekabeling controleren: geen contact met scherpe randen of met bitumen dakbedekking.